Langzaam geweld in kleine doses

Stigmatiseren is een groep personen negatieve kenmerken toekennen. Vaak is er sprake van overdrijving en wordt het gedrag van één of enkele individuen representatief gesteld voor de hele groep. Er is een groot verschil tussen een pedofiel en een ontuchtpleger. Stigmatiseren is de eerste noemen maar de tweede bedoelen. 

Als pedofiel word ik sinds mijn vijftiende (al 35 jaar lang) bijna dagelijks geconfronteerd met stigmatiseren. Na iedere confrontatie voel ik mij in meer of mindere mate vernederd, angstig, minderwaardig, onheus bejegend, boos, gestrest, verdrietig, beschaamd, anders, zelfbewust, depressief, abnormaal, onaangenaam, buitenstaander, afstandelijk, kribbig, alleen, opstandig, moedeloos, eenzaam, kapot, geminacht, buitengesloten, waardeloos, onbelangrijk, schuldig, machteloos, overdreven zelfkritisch en nerveus.

Consequent stigmatiseren is serieus onrecht. Het is langzaam geweld toegepast in kleine doses.
Professionals in de publieke arena zoals journalisten, OM, politici en hulpverleners hebben een belangrijke verantwoordelijkheid. Laten zij zich bij de feiten houden. Wat zijn de feiten? Ontuchtplegers, kiinderpornokijkers en kindersekstoeristen zijn meestal niet pedofiel. Professionals kunnen vandaag al beginnen door het woord ‘pedo’ of ‘pedofiel’ niet meer te gebruiken. De (vermeende) geaardheid van een zedendader is immers niet relevant. Slechts daden zijn relevant.

Stigmatiseren is moreel fout. Te allen tijde. Ook als het pedofielen betreft. Doe er niet aan mee.

Meer weten? Lees de 3 feiten over pedofielen die iedereen moet kennen of lees deze brief aan u.


  1. Een pedofiel is iemand die zich seksueel voelt aangetrokken tot kinderen. Dit zegt niets over de daden van de persoon. Er zijn pedofielen die zich aan de zedenwet houden en er zijn hetero’s die dat niet doen. Iemands geaardheid zegt niets over wat zij doen of nalaten.
  2. 80% van daders van seksueel kindermisbruik is niet pedofiel, zo zegt de Nationaal Rapporteur in haar rapportage ‘Op goede grond’, http://nationaalrapporteur.nl/publicaties/op-goede-grond/
  3. Voorbeelden van stigmatiseren en de soms vreselijke gevolgen:

One thought on “Langzaam geweld in kleine doses

Geef uw reactie | Leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.