Stop it Now !

Stigmatisering is een groep personen negatieve kenmerken toekennen. Vaak is sprake van overdrijving en wordt het gedrag van één of enkele individuen representatief geacht voor de hele groep. Er is een significant verschil tussen een pedofiel en een kindermisbruiker. Stigmatiseren is de eerste noemen maar de tweede bedoelen. 

Als pedofiel word ik bijna dagelijks geconfronteerd met stigmatiseren. Na iedere confrontatie voel ik mij in meer of mindere mate vernederd, angstig, minderwaardig, onheus bejegend, boos, gestrest, verdrietig, beschaamd, anders, zelfbewust, depressief, abnormaal, onaangenaam, buitenstaander, afstandelijk, kribbig, alleen, opstandig, moedeloos, eenzaam, kapot, geminacht, buitengesloten, waardeloos, onbelangrijk, schuldig, machteloos, overdreven zelfkritisch en nerveus.

Consequent stigmatiseren is serieus onrecht. Gebrek aan kennis in combinatie met emotie leidt tot de uiting van onderbuikgevoelens. Lang niet iedereen weet dat 80% van de daders van seksueel misbruik tegen kinderen niet eens pedofiel is. Professionals in de publieke arena zoals journalisten, OM, politici en hulpverleners zouden die kennis moeten hebben. Zij zouden zich bij de feiten moeten houden. Noem iemand die kinderen misbruikt een kindermisbruiker in plaats van iedereen ‘pedo’ of ‘pedofiel’ te noemen. Dat zijn géén synoniemen.

Los van mijn eigen gekwetste gevoelens heeft stigmatiseren akelige consequenties. Een continue stroom van valse overdrijvingen leidt tot geweld en sociale uitstoting.

Stigmatiseren is serieus onrecht met reële consequenties. Stop it now of beter nog: start een gesprek.

@pedofiel_tweets


  1. Een pedofiel is iemand die zich seksueel voelt aangetrokken tot kinderen. Dit zegt niets over de daden van de persoon. Er zijn pedofielen die zich aan de zedenwet houden en er zijn hetero’s die dat niet doen. Iemands geaardheid zegt niets over wat zij doen of nalaten. Zie ook punt 3.
  2. De titel Stop it Now is een verwijzing naar de organisatie www.stopitnow.nl. Na tenenkrommende stigmatiserende tweets  voeren zij op Twitter momenteel een sterke campagne tegen het kijken van kinderporno zonder daarbij pedofielen als schuldigen aan te wijzen.
  3. 80% van daders van seksueel kindermisbruik is niet pedofiel, zo zegt de Nationaal Rapporteur in haar rapportage ‘Op goede grond’, http://nationaalrapporteur.nl/publicaties/op-goede-grond/
  4. Voorbeelden van stigmatiseren en de soms vreselijke gevolgen:
Advertisements

Geef uw reactie | Leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s